Äidin sisäinen rauhankeskus tukee omaa hyvinvointia ja jaksamista

Jaa blogi

Äidin sisäinen rauhankeskus tukee omaa hyvinvointia ja jaksamista. Se luo turvallisen äiti-lapsi yhteyden jossa lapsi voi hyvin ja kehittyy terveesti
 

Äitiys saattaa olla saman aikaisesti erittäin antoisaa ja myös hyvin kiireellistä aikaa. Kaikki ulkopuolellamme oleva vaikuttaa meihin ja omaan sisäiseen vointiimme. Pitkään jatkuva päivittäinen kiire ja stressi vaikuttavat vointiimme ja jaksamiseemme. Kiire ja stressi saattavat jäädä päälle. Miten sitten ylläpitää sisäinen tasapaino ja eheys jotta äitiydessämme olisimme parhaimmillamme ja voisimme nauttia itsestämme ja rakkaimmistamme?

Tähän on vastauksena oma sisäinen rauhan keskus johon voimme hakeutua useasti päivän mittaan. Tämä neutraalitila tukee autonomisen hermostomme itsesäätelyä. Se toimii porttina kehon sisäiseen tasapainoon eli homeostaasiin.

Erityisen tärkeä asia sisäisestä tilastamme tulee kun tiedämme että se vaikuttaa suoraan myös lapsen hyvinvointiin ja kehitykseen. Se vahvistaa ja syventää myös äidin ja lapsen välistä yhteyttä.

Kun äitinä huolehdit hyvinvoinnistasi niin toimit majakkana ensinnäkin itsellesi ja sitten myös lapsillesi.

Äidin neutraalitila on tyyni ja läsnäoleva sisäinen tila, josta olemme läsnä itsellemme ja itsessämme. Silloin luomme ympärillemme asettuneen, turvallisen kentän. Rauhallisesta ja tasapainoisesta läsnäolosta voit sisällyttää lapsesi ja hänestä tuntuu vastaanotetulta. Lapsi tuntee tämän turvallisena, terveenä ja rauhallisena kenttänä sinun ja lapsen välillä, teidän ympärillä. Pieni lapsi elää tuntemuksien maailmassa ja hyvin hitaassa rytmissä.

Kun sinä olet asettunut ja yhtenäinen, lapsi voi virittäytyä neutraaliin tilaan ja tämä auttaa hänen elimistöään rauhoittumaan ja yhtenäistymään. Tämä on aivan toisenlainen tapa olla yhteydessä lapseen. Tämä tukee hänen hermostojärjestelmän tervettä ja eheyttä kehitystä.

Syntyessään vauvalla ei ole kykyä itsesäätelyyn eli pitämään itseään tasapainossa sillä heidän aivojen limbinen järjestelmänsä ei ole vielä kehittynyt. Vauvan hermostojärjestelmä kehittyy vasta syntymän jälkeen ja se kehittyy ja oppii itsesäätelyä äidin tai muun läheisen hoitajan kontaktin avulla. Se kehittyy virittäytymällä läheiseen ympäristöönsä joka useimmiten on äiti. Näin ollen äidin hyvinvointi tukee myös vauvan hyvinvointia.

Vuonna 2015 tein tutkimuksen viiden äidin kanssa opettaen heille äidin neutraalitilaa sekä hoitaen heitä biodynaamisella kraniosakraaliterapialla (Aix-en-Provence, France, Support of Neutral for the Mother-Child Dyad, ICSB 2015). Kun äidit alkoivat päästä neutraalitilaan kurssin, harjoitusten ja hoidon avulla, he alkoivat muuttua syvästi itsessään. He olivat enemmän yhteydessä itseensä ja alkoivat enemmän havaita rauhallisuutta ja hiljaisuutta itsessään. Näin ollen he alkoivat olla rauhallisempia, yhtenäisiä ja kokonaisvaltaisia.

He raportoivat myös olevansa enemmän tietoisia kehollisista tuntemuksistaan. He alkoivat ottaa elämänsä “omiin käsiinsä”. He alkoivat kukoistaa. Yksi äiti ilmaisi miten hän löysi helpommaksi käsitellä jokapäiväistä stressiä ja hän oli löytänyt avaimen voimavaroihinsa ja milloin tahansa hän tarvitsi, hän pystyi itse pääsemään neutraalitilaan.

Tässä muutamia kurssilleni osallistuneiden äitien kommentteja:

“Neutraalitila rauhoittaa minut, kokoaa minut uudelleen ja auttaa parempaan kommunikaatioon”

“Olen huomannut että nyt rauhallisuus on aina läsnä minussa”

“Minun tarvitsee vain ajatella neutraalitilaa ja ottaa muutama sekunti, se on minun ensiapuni jokapäiväisessä elämässäni”

Sen lisäksi äidit kertoivat mm. kun he harjoittivat neutraalitilaa heidän lapsensa rauhoittuivat ja nukahtivat helposti.

Tammikuussa 2022 tulen aloittamaan Flexiossa erityisesti äideille suunnitellun hyvinvointia vahvistavan kurssin tukemaan naisten sisäistä tasapainoa ja voimavaroja, jaksamista, luoda tukiverkosto ja tämä kaikki vaikuttaa myös positiivisesti äidin ja lapsen väliseen suhteeseen. Kurssi halutaan pitää pienenä ja intiiminä, maksimissaan vain 8 osallistujaa. Kurssi sisältää myös neljä voimaannuttavaa biodynaamista kraniosakraaliterapiaa yksilöhoitoina.

Chintana Seppä
BCST, sertifioitu Biodynaaminen Kraniosakraaliterapeutti
Pre- and perinatal somatic psychology opiskelija.
Erikoistunut tukemaan äitien ja lasten hyvinvointia ja jaksamista.

Tutustu Hyvinvoiva äiti-kurssiin tästä.

 

Lue lisää blogitekstejä

Hermoston herkkyys

Olen nimennyt ”hermoston herkkyys” tapahtumaksi niitä reaktioita, joilla ihminen reagoi ympäristöön ja toisiin ihmisiin. Kutsun tällä nimellä myös monia työssäni tehtyjä harjoituksia oman hermoston  herkkyyden

Palautuminen urheilijan näkökulmasta

Flexio on aloittanut keväällä 2021 yhteistyön nuoren ja lahjakkaan jalkapalloilijan, Leo Kyllösen, kanssa. Leo on todella lupaava keskikenttäpelaaja, joka on osoittanut omaavansa johtajuutta toimimalla myös