Faskia­manipulaatio

Faskiamanipulaatiossa hoito perustuu huolelliseen ja tarkkaan alkuhaastatteluun ja liikkeen tutkimiseen. Ennen hoitoa tutkitaan manuaalisesti myös eri faskia pisteitä kehosta.

Faskia - kehon ja mielen yhteys

Tutkimusten perusteella fysioterapeutti valitsee hoidossa hoidettavat alueet. Ne saattavat olla kaukana oirealueesta (esimerkiksi olkapään kipu saattaa johtua vatsan alueen arvesta), mutta vaikuttavat siihen faskialinjojen kautta. Hyvin kivuliaan oirealueen käsittely ei ole järkevää, jolloin käsittelyä tehdään kauempana.

Faskiamanipulaatiossa fysioterapeutti tuottaa asiakkaan iholle tiettyyn kohtaan manuaalisesti paineen hankaamalla kohtaa eri suuntiin. Hankausliikkeen vaikutuksesta syntyy kitkaa ja lämpöä. Faskioiden välinen liukuminen lisääntyy, kun tiivistynyt perusaine (suurelta osin hyaloronihappoa) muuttuu jälleen nestemäisemmäksi ja mahdollistaa faskioiden välissä tapahtuvan liikkumisen.


Faskia eli lihaskalvo on kudos, joka on noussut viime vuosien aikana mielenkiinnon kohteeksi tuki- ja liikuntaelimistön toiminnassa. Faskiat voidaan jakaa kolmeen eri tyyppiin, joita ovat pinnallinen, syvä ja viskeraalinen (sisäelimiin liittyvä) faskia. Faskiatyypeillä on omat anatomiset ja biomekaaniset ominaisuutensa ja suhteet niitä ympäröiviin rakenteisiin. Mikäli faskiajärjestelmä on epätasapainossa, sen seurauksena voi tulla kipua (esimerkiksi hermokipua), liikerajoitusta, koordinaatio- ja tuntopuutoksia. Faskiaan vaikuttaa kaikki elämän aikana koettu, kuten loukkaantumiset, traumat, leikkaukset, toistuva rasitus, tulehdukset ja stressi. Ravitsemuksella ja mielen hyvinvoinnilla on myös suuri merkitys faskiaverkon optimaaliselle toiminnalle

Faskiakäsittelystä voit saada apua jos sinulla esimerkiksi:

  • Kudoskireyttä
  • Estynyt nivelten liikerata
  • Leikkausarpi
  • Lihasheikkoutta
  • Turvotusta
  • Asennon hallinnan ja tunnistamisen heikkoutta

Steccon mukainen faskiamanipulaatio

Steccon mukainen faskiamanipulaatio on hoitomahdollisuus, joka on useissa tasokkaissa lääketieteellisissä tutkimuksissa todistettu tieteellisesti oikeaksi ja se on hyväksytty myös muualla maailmassa. Faskiamanipulaation biomekaanista mallia ja terapiaa on alettu kehittää lähes 40 vuotta sitten Pohjois-Italiassa. 

Olet jo matkalla

Varaa aika tai lähetä viesti ja olemme sinuun yhteydessä.